Een prachtige collectie om mee te herinneren

20 juni 2023

Wanneer ik binnenkom is het eerste waar mijn oog op valt een enorme schelpenverzameling, overal waar ik kijk schelpen vanuit alle delen van de wereld.

Mevrouw reisde veel in haar leven en haar dochter vertelde dat de zee voor haar moeder altijd een magische werking had; alle vermoeidheid, stress en kwaaltjes verdwenen als sneeuw voor de zon wanneer moeder de zee zag en met haar voeten het koude water voelde. “Een prachtige collectie heeft ze verzameld, maar wat moet ik er straks mee doen? Ik heb er niks mee”, vertelde de dochter me.

We regelden samen de uitvaart van haar moeder, bespraken wie er zouden spreken en welke muziek er gespeeld zou worden. De dochter vroeg me of een gedachteniskaartje tegenwoordig nog vaak wordt meegegeven. Ik kon daar instemmend op antwoorden.

Een bijzondere herinnering meegeven

Terwijl we in de afrondende fase van ons gesprek zaten vroeg ik haar of ze afstand wilde doen van de schelpen. Als ik er iemand voor wist, dan heel graag. Ik stelde voor om de schelpen mee te nemen naar de uitvaart en wanneer de belangstellenden aan het einde van de dienst een laatste groet brachten ze allemaal een schelp uit mochten zoeken als herinnering aan deze bijzondere vrouw.
Haar dochter vond het een geweldig idee en ik mocht als eerste een schelp uitzoeken en met mij de velen belangstellenden tijdens de uitvaart.

Zou het echt zo zijn dat ik de zee kan horen als ik hem aan mijn oor zet?

Ireen van Eck
Uitvaartverzorger