Een hulphond als steun en toeverlaat bij een uitvaart

18 april 2023

Hij was haar alles, waar je haar zag was hij haar schaduw. Waar zij ging… hij was er altijd bij, vlak naast haar. Hij wist haar te ondersteunen wanneer het moeilijk was.

Wanneer zij, door haar ziekte, de dingen die ze graag deed niet meer kon, liet hij haar razen. Hij hoorde haar aan, zonder een weerwoord te geven en bracht haar de krant die ze graag las, of gaf haar de afstandsbediening aan voor het kijken van haar favoriete televisieprogramma. Altijd wist hij haar weer op te beuren door zijn onvoorwaardelijke liefde voor haar. Altijd! 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Nadat ze op een warme zomerdag na een ziekbed overleed werd alles anders. Op de dag van haar uitvaart kon hij nog een laatste keer wat voor haar doen. Nog een keer haalde hij de lift voor haar, voordat we haar de woning uitdroegen richting de rouwauto die haar naar het crematorium bracht.

En daarna?

Daarna ging hulphond Ronny met pensioen. Hij was zeker nog fit genoeg om te werken, maar hij mocht gaan genieten van zijn oude dag. Hij hoefde niet meer te werken, zijn taak als hulphond zat erop. Hij mocht nog lekker wandelen, eten, slapen, spelen en veel knuffelen in het gezin dat stond te trappelen om hem met open armen te ontvangen.

Ireen van Eck
Uitvaartverzorger