Alle zegen komt van boven

5 juli 2022

Een telefoontje van een familie waar ik eerder al een uitvaart voor heb mogen verzorgen brengt me naar het buitengebied in de buurt. Het is een prachtige dag, de zon schijnt en ik stap nog even uit de auto om een foto te maken van een aantal damherten die in de wei staan te grazen. Het is een warm welkom en het voelt vertrouwd om hier te zijn.

Moeder is overleden en mocht ruim 96 jaar op deze wereld vertoeven. Tot voor kort werd er nog dagelijks gewandeld of gefietst op de duofiets. Een vrouw die genoot van de kleine dingen in de natuur, de wolken in de lucht en de zonnestralen.

Tijdens ons gesprek kwam er een bonte specht in de binnentuin nog wat nootjes pikken, vanuit haar bed had mevrouw hier altijd goed zicht op gehad en genoot ze er zichtbaar van. Het was duidelijk dat moeder op de dag van de uitvaart met de uitvaartfiets naar de kerk werd vervoerd. Op mijn vraag: “Wat doen we wanneer het regent?” was het antwoord duidelijk; ons mam zei altijd “Alle zegen komt van boven en je wordt alleen maar nat.” De dagen tot aan de uitvaart is moeder opgebaard in de kapel bij het woonhuis. Een prachtige serene plek, met het beeld van Maria aan haar voeteneinde.

Op de dag van de uitvaart schijnt de zon en is de lucht vol met prachtige wolken waar moeder zo van hield. De hele familie gaat op de fiets naar de kerk en niemand vindt het bezwaarlijk dat dit twaalf kilometer fietsen is. Er is sprake van verbroedering, liefde, warmte, maar ook verdriet tijdens deze tocht.

Terwijl ik voor de fietsstoet uitrijd vliegt de bonte specht nog even voorbij…

 

Ireen van Eck
Uitvaartverzorgster